Guzzi span

Het Guzzi span heb ik gekocht in het voorjaar 2005 (850T5 met verbreed Velorex 700 bak), de keuze is gemaakt omdat ik op zoek was naar een degelijke motor voor zijspan met eenvoudige techniek. Achtergrond is dan ook dat ik er mee wil reizen en dan is betrouwbaarheid een voornaam iets, ook moet het span sterk genoeg zijn om een flinke hoeveelheid bagage mee te kunnen nemen.

In een ruim een jaar tijd is er flink wat veranderd aan het span:
1 Schommelvoorvork gebouwd en gemonteerd
2 Kofferset vervangen door een eigen ontwerp
3 kuip gemonteerd
4 blok opgevoerd naar 1000CC
5 Elektra aangepast
6 Kleur legergroen (lekker makkelijk)

Op de foto links zie je de Guz in de oude situatie met enige verwoven onderdelen, ook liggen er een paar gebogen buizen ten behoeve van de schommel voorvork bij. Dit is het begin van vele sleutel uren waarin het span langzamerhand verandert in een praktisch reis machine, vele ideeen ontstaan dan ook tijdens vakanties of treffens. Een voorbeeld is tijdens een reis naar Italie waarbij we door donkere tunnels reden, hier kwam toch het idee om voor een betere koplamp te gaan kijken. Later werd er een Xenonlamp gemonteerd welke te koop is bij Teo Lamers in Nijmegen, is wel een investering maar dan heb je ook wat.
Hieronder zien we de schommelvoorvork in wording, dit is best wel precisie werk want je wil natuurlijk wel dat de motor goed rechtuit stuurt. Het passen en meten is dan ook het meeste werk en niet te vergeten hoe je het moet oplossen met de remmen en dergelijke.

Links onder een detailfoto van de remklauw schetsplaat deze scharniert met een kogellager rond de vooras en wordt uiteindelijk op zijn plaats gehouden met een trekstang naar het vaste gedeelte van de voorvork. Op deze manier zorg je ervoor dat de remkrachten geen invloed hebben op de veer werking, dit is het omhoog klim effect omdat de remmen anders hun reactiekrachten op de swingarm overbrengen.Op de onderstaande foto is te zien hoe de voorvork is geworden, ook is er een andere kofferset gemonteerd. De aanwezige Krauser kofferset vond ik niet handig en de zooi werd nat als het regende, gewoon multiplex op een stalen gelast frame met een flink draag vermogen. Dankzij het Solo zadel van een polizia versie kon de zaak ook meer naar voren en is 100Kg bepakking geen probleem meer, een stevige rugleuning zorgt ervoor dat de bestuurder nooit gehinderd wordt door de bagage. Dat helpt ook be het handmatig verplaatsen van de motor, het is erg stevig en voldoet ook als beugel om bagage aan vast te sjorren. En nu eerst maar eens op vakantie voor de zuideuropatour! Daar is onderstaande foto ook gemaakt met de middelandse zee op de achtergrond.

december 2006
Tijdens de vakantie hebben zich nog wel de nodige problemen voorgedaan (zie vakantieverslag) maar dat mocht de pret zeker drukken, de problemen waren oplosbaar. Daarna nog de nodige ritten gemaakt voordat het span in December weer de remise inging, heb inmiddels een set EML wielen gescoord waar autobanden op kunnen en die moeten er dan ook op. We beginnen met het voorwiel: hiervoor moest de voorvork aangepast worden, eerst een nieuwe vooras draaien en twee nieuwe remklauwschetsplaten Het wiel is breder en kleiner, daardoor moesten de remschijven verder naar buiten komen om aanlopen te voorkomen. De rem bevestiging is ook wat lichter uitgevoerd (de oude was wat erg lomp uitgevoerd) en met trekplaten i.p.v. een tapeind met kogelgewrichten. Inmiddels weer een proefrit gemaakt naar het (13 januari 2007)hexenketel treffen en de nieuwe situatie is OK bevonden, de naloop is nog kleiner geworden en het span stuurt superlicht. De reden van deze operatie is dat Autobanden iets minder hard slijten en vooral veel goedkoper zijn, ook is het prettig om op alle drie de wielen dezelfde banden te hebben! Dat maakt het bij een lek wat eenvoudiger.
onderstaand plaatje toont de gemodificeerde voorvork.